Ořechová bábovka
I když jsem se ořechové bábovky bála, protože prý kvůli tomu, že ořechy obsahují hodně tuku, může být těsto těžké, dopadla dobře. Byla nadýchaná a chuťově výborná.
Recepis:
4 vejce
120 g másla
240 g pískového cukru
1/4 l mléka
250 g polohrubé mouky
100 g strouhaných vlašských ořechů
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
Cukr utřeme se změklým máslem a postupně zašleháváme žloutky. Bílky oddělíme a ušleháme na hustý sníh. Do něj zašleháme vanilkový cukr. Do žloutkové směsi vyšlehané do pěny pomalu přidáváme mouku s práškem do pečiva, mleté ořechy, mléko a nakonec těsto zlehčíme našlehaným bílkovým sněhem. Formu na bábovku vymastíme tukem a vysypeme hrubou moukou, těsto do ní vlijeme a urovnáme. Bábovku dáme do předehřáté trouby a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny. Upečenou bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnout.